av michaelhe | 6. oktober, 2010  

Science Fiction spådommer som slo feil

I filmen 2001: en romodysee (1968) får vite at vi ved årtusenskiftet skulle ha begynt å reise utover i solsystemet og at vi skulle ha romstasjoner med kunstig gravitasjon. Dette kommer kanskje, men timingen var riv ruskende gal.  Og hvor er det blitt av alle de flygende bilene vi kjenner fra fremtidsutopiene om New York? Vår evne til å spå det som kommer er kanskje ikke så god som vi tror.

I 1943 sa styreformannen for IBM, Thomas Watson, at “Det bare er et market for 5 datamaskiner i verden”. Så sent som i 1977 mente Ken Olson, grunnleggeren av data selskapet Digital Equipment Corp. (DEC), at “det finnes ingen grunn til at noen vill ha en datamaskin i hjemmet”. Til og med mannen som tjente seg søkkrik på hjemmedatamaskinen skal ha tatt feil. Bill Gates erklærte en gang at “man kommer aldri til å lage et 32 bits operativ system”. Jeg skriver dette blogg innlegget på en 64 bits windows maskin, altså en dobbelt så stor maskin.

Albert Einstein sa at vi aldri kom til å få kjerne kraft og Charlie Chaplin spådde i 1916 at filmen som oppfinnelse aldri ville slå an på lengre sikt. Biler, fly og romferd ble også avvist som det reneste sludder av mange. På 1970-tallet var man svært bekymret for den globale nedkjølingen. Ja, akkurat, det motsatte av det som skulle vise seg å finne sted.

Det finnes en blogg som bare handler om feilaktige utopier og gale spådommer om fremtiden: www.paleofuture.com . Der kan du lete deg fram til feilaktige antagelser delt inn etter hvilket tiår de ble gjort, og se gamle reklame filmer og tegneserier om den fremtiden vi aldri fikk.

I 1899 mente man at man ville fly på jakt i år 2000

I 1899 mente man at man ville fly på jakt i år 2000

 

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00