av michaelhe | 17. oktober, 2010  

Snart 10 dobbling av batterienes styrke

batterier med nano-tråderMange irriterer seg over at batteriene på den bærbare datamaskinen ikke varer mere enn et par timer før kontakten må plugges i veggen for opplading. Nå har en oppdagelse fra 2007 gjort det mulig å produsere batterier som har en virketid som er ti ganger lengre enn dagens batterier.

Det var i 2007 at at en forsker ved Stanford universitetet forsket på hvilke materialer man bruker i batterier. Det vanlige var å bruke karbon fordi dette stoffet passer godt sammen med litium. Hvor godt batteriet fungerer avhenger nemlig av forholdet mellom litium og karbon. Man har imidlertid lenge visst at silisium passer enda bedre sammen med litium. Men silisium elementene utvidet seg og sprakk ved bruk slik at man måtte bruke karbon i stedet.

I 2007 fant en forsker ved Stanford universitetet at silisium ikke sprakk om man forandret det til såkalte nano-tråder. Det var altså fullt mulig å lage et litium batteri som brukte silisium elementer i stedet for karbon. Et slikt batteri vil ha en virketid som er ti ganger lengre enn dagens batterier.

I 2007 ble det spådd at det kom til å gå opp til fem år før slike nye batterier kunne produseres. Selskapet Amprius som innehar rettighetene til den nye teknologien har det imidlertid svært travelt, og leter i disse dager etter metoder som kan hjelpe dem med masse produksjon.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00