av michaelhe | 22. oktober, 2010  

Mobiltelefonen- ehelse for tredje verden?

I forbindelse med serien Digital Planet har BBC rapportert fra Afrika hvor bruken av mobil telefoner revolusjonerer helse tjenestene.  Det samme har nettsteder som Computerweekly. Mobilnettet er enklere å bygge ut enn fastlinjene, og billige telefoner fra Kina og India med operativ systemet Android kan gjøre kommunikasjon over avstand lettere.

Det enkleste er selvsagt en telefon og et telefonnummer til en lege. En slik samtale kan være livreddende. Men om denne telefonen skulle ha et kamera, kunne et bilde av pasienten sendes til legen og gjøre diagnosen sikrere. Men kommunikasjonen kan ta en mer avansert form også. Fordi Android er et operativ system med åpen kildekode kan medisinske applikasjoner skreddersys for lokale forhold.  Man kan lage applikasjoner på lokale språk, for eksempel for registrering av pasient opplysninger, overvåking av kroniske lidelser, puls, blodtrykk eller graviditet.

På denne måten kan mobil revolusjonen i Afrika bringe ehelse til tredje verden nesten uten nye investeringer. Men BBC har også meldt om kreative oppfinnelser, som et apparat for synstest som kan festes til mobil telefonen. Apparatet er rimelig og kan sammen med mobiltelefonen gi billige synstester i avsidesliggende områder. Dyrere og mer avanserte dingser finnes også.

Nylig så jeg en video forelesning med lederen for mobil telefonselskapet Sprint. Han var opptatt av virkningene av neste generasjons mobilnett for USA. Han mente at mobiltelefonen nå vil kunne bringe medisinske databaser direkte til ambulansepersonell hvor enn de måtte befinne seg. Samtidig vill opplysningene samlet inn av ambulanse personellet, ja til og med video og røntgen tatt på stedet, kunne overføres via det såkalte 4 G nettet til akuttmottakene i sann tid. Alle medisinske apparat i ambulansen ville nemlig ha innebygget 4g modem.

Så mobilnettet vil bringe ehelse både til Afrika og til Norge.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00