av michaelhe | 24. oktober, 2010  

Kinas rimelige dataprosessor

De siste årene har Kina jobbet iherdig for å gjøre seg mindre avhengig av vestlig teknologi. Den nye 5-års planen som trer i kraft i 2011 peker ut ulike satsingsområder som landet skal utvikle. Kina har siden begynnelsen av 2000-tallet jobbet med å lage sin egen serie med dataprosessorer, Loongson, som i fremtiden skal drive rimelige hjemme PC’er så vel som Kinas superdatamaskiner.

Loongson, eller “Godson” som den også blir kalt, er utviklet for å være så rimelig og energi besparende som mulig. Kostnadene av en prosessor vil være omtrendt halvparten av en tilsvarende prosessor fra Intel. Dette betyr at Kina kan være med å bringe rimeligere datakraft til land som ikke har råd til vestlige produkter. Loongson er imidlertid ennå ikke så kraftig som tilsvarende produkter fra AMD og Intel, men dette betyr ikke all verden for brukere i utviklingsland som bare skal surfe på internett og bruke tekst behandling.  

Dataprosessoren blir allerede brukt i selskapet Lemote sin serie av hjemme PC’er. I motsetning til våre vestlige PC’ er er ikke Loongson datamaskinene designet for Windows operativ systemet. Kina satser på Linux maskiner, og har adoptert Googles gratis Android operativ system i mange av sine datamaskiner.

Siden maskinene ikke kan bruke windows programmer kommer Lemote PC’ene med gratis dataprogrammer. Lemote skryter av å være den eneste PC’en i verden som tilbyr bare gratis programvare til sine brukere. Det dreier seg stort sett om kjente programmer som Open Office med åpen kilde kode.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00