av michaelhe | 19. desember, 2010  

Snakkende datamaskiner- IBMs Watson

IBM har bygget en datamaskin som kan spille Jeopardy like godt som et menneske. Watson kalles maskinen. Jeopardy er et spill kjent fra spørreprogrammer på TV hvor deltakerne formulerer spørsmål som inneholder svar på svært ulike emner. Spillet krever også at deltakerne forstår språk, ordspill og nyanser. Utviklingen av Watson viser at det i dag er mulig å lage en datamaskin som kan svare på muntlige spørsmål, og som kan kommunisere med mennesker. Her kan du se en forelesning om Watson.

Problemet med Watson er at maskinen er relativt stor. Den består av noe som tilsvarer 3000 hjemmedatamaskiner. Om programvaren skulle kjøres på en stor hjemmedatamaskin, så ville det ta 2 timer å svare på ett spørsmål. Om vi tar i betraktning at datamaskinene øker i takt med Moore’s Lov hvert år, så vil det likevel gå mange tiår før hjemmedatamaskinen blir kraftig nok til å svare på spørsmål like godt som Watson. Dessuten nærmer vi oss fort grensen for Moore lov: det punktet hvor transistorene som driver PC’en ikke kan bli mindre. Derfor er det mange som mener at veksten i datakraft vil avta noe i de nærmeste årene. (Dette kan selvsagt være feil)

Men Watson viser at søkemotorer på nettet som allerede består av store superdatamaskiner og nettverk,  snart kan bli i stand til å svare på spørsmål fra brukeren. Spesialiserte netttjenester kan også komme på markedet som utnytter teknologien bak Watson. IBM spår at teknologien kan brukes innenfor medisinsk diagnostikk og i finansnæringen.

Så er vi heldige kan vi om et par år snakke med søkemotorene via hjemmedatamaskinene våre.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00